Tips på godaste helg-middagen!
Det passar bra att göra de grekiska lammfärsbiffar med fårost och timjan (se: Huvudrätter - kött) eller några andra favoritbiffar man gillar! Till detta en grönsallad med någon bättre val av dressing (Se: Tillbehör - Sås & Dressingar) vitlöksås och smaksatt bulgur som kommer här nedan!
Smaksatt Bulgur
2 pers.
- Fullkornsbulgur + vatten enligt förp (Brukar vara ½ dl + 1 dl/pers)
- 1.5 msk Tomatpuré
- 1 tsk olja
- 2 msk chilisås
- 4 krm salt
- Ev. hackad persilja eller mynta till servering
Mät upp bulgur, vatten, tomatpuré, olja, chilisås och salt i en kastrull. Blanda och låt koka enligt förp. Kolla till emellanåt, då min uppfattning är att vattnet dunstar snabbare vid denna typ av tillagning så det kan krävas mer under kokningstiden. Observera att måtten är ca mått för tomatsåser etc så var nog med att smaka av innan servering. Blanda ev i lite hackad persilja eller mynta då det är färdigt!
2 pers.
- 1 dl lättkvarg
- 1 liten vitlöksklyfta
- S&P
Pressa vitlöken i kvargen, smaka av med S&P.
´...Och vips så har du denna härliga middag :)

Morotssoppa med touch av citrus
Fräsch och mycket god soppa som passar bra på sommaren med sin touch av citrus och kokos! Väl värd att testa :)
2 pers
- 4 morätter
- 1 palsternacka
- 1 grönsaksbuljongtärning
- ½ liter vatten
- 2 dl kokosmjölk
- ½ tsk sambal oelek
- ½ citron, saft + skal
- ¼ tsk salt
Skala och hacka rotfrukterna.
Koka ca 20 min i kastrull med vatten och buljongtärning, mixa.
Häll i kokosmjölk, sambal oelek, citron saft + skal och salt.
Koka upp och smaka av!
Serverings förslag: En klick lättkvarg i soppan! En bit osötat bröd vid sidan av!
Tips: Det går helt bra att endast använda morötter och skippa palsternackan för enkelhetens skull.
Koka ihop en stor omgång av soppan och frys in i portioner som kan tas fram vid behov!
Källa: http://stayfittn.blogspot.se/2011/03/recept-sotpotatis-morotssoppa.html
Goda mackor med keso!
Jag vet att jag har lite av ett keso-addiction, men då man börjat äta det så är det svårt att inte utveckla ett så gott som det är! Här kommer tips på goda mackor som mättar!
- 2 skivor hårdbröd - typ Husman
- Kaviar
- Keso
- 1 kokt ägg
- Ev. tomat
- Salt
Bred kaviar på hårdbröden, lägg på ett lager med keso och toppa med skivat kokt ägg
och ev. tomat, salta sparsamt!
Perfekt vid sidan av gröttallriken för att stå sig ända till lunch!
Det är även gott att göra en röra på keso, kaviar, hackat kokt ägg och dill eller annan krydda som man rullar i en tunnbrödrulle! Bra att ha till picknicken!
Källa: http://thecrazybeautiful.blogg.se/images/2009/1_42514577.jpg
Ett annat gott alternativ om man inte gillar kokt ägg:
- Hårt eller mjukt bröd
- Smör
- Keso
- Skinka/kalkon
- Tomat
Rosta om det är mjukbröd och bred på smör, lägg på keso, skinka och tomatskivor, krydda ev med lite örtkrydda.
Gott :)
Ännu en anledning att minska sockerintag och snabba kolhydrater!
Ja, man kan ju fråga sig varför cancern har ökat i takten med att vårat sockerintag har gjort det! Skrämmande att vi svenskar äter mest godis i världen också!
Ett tips är att kolla på programmet, det är endast 10 min i början som behandlar det här ämnet! För mycket IGF-1 etc för att jag ska kunna förklara!
Om rätt avsnitt inte dyker upp på länken, så heter det Ig Nobel
http://svtplay.se/v/2773069/vetenskapens_varld/ig_nobel?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,2781791/sb,p102815,1,f,-1
Men kom ihåg att det är viktigt att vi äter, intaget kan dock komma från andra källor så som långsamma kolhydrater, protein och fett!
Tips på godaste kvälls/mellanmålet!
Här kommer mitt favorit tips då man är sugen på något gott på kvällen eller är lite små-hungrig på eftermiddagen! Det är riktigt gott, nyttigt och samtidigt lugnar det en kurrande mage :)
Att tänka på är att äpple har mindre kalorier i jämförelse med mycket annan frukt, därför är det särskilt bra på kvällen. Banan är en kaloririkfrukt som passar bättre på dagen eller i samband med träning. Kanel är en bra krydda för vår hälsa ur flera synvinklar. (Mini) Keso och lättkvarg är båda rika på protein och snål på fett vilket är perfekt på kvällen då man oftast vill att kroppen ska varva ner, samt att kroppens förbränning går på lågvarv då. Man ska alltså vara försiktigare med kolhydrater på kvällen som både gör en pigg och kräver mer för att förbrännas.
- ½ liten förp keso
- 1 äpple alt. 1 banan
- Kanel
- Ev. lite solroskärnor
Hacka äpple/banan, blanda med keso, solroskärnor och kanel!
Tips: Det är gott att blanda keson med lite lättkvarg, det gör den krämigare!
Hel kyckling med medelhavssmak + dipp
Kyckling i god marinad med mycket smak av vitlök som smälter i munnen! Detta recept behöver inte göras med en hel kyckling, jag brukar köpa kycklingvingar eller kycklinglår och tillaga dem med denna marinad i ugnen. Jag beräknar ca 4 kycklingvingar per person och ca 2 kycklinglår och kör på tillagningstid enligt förpackning.
4 pers
- 1 hel kyckling, ca 1.3 kg
- 3 msk smör & rapsolja
- 1 tsk salt
- 2-3 tsk sambal oelek
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk hackad persilja (Färsk eller fryst)
- ½ citron, saft + skal
Sambal dipp
- 1.5 dl turkisk yoghurt/lättkvarg
- Ca ½ tsk Sambal oelek eller efter eget tycke
- S&P
Sätt ugnen på 250gC.
Klipp eller skär kycklingen efter ryggbenet, vik ut, tryck till och lägg kycklingen med skinnsidan upp i en ugnssäker form.
Blanda smör & rapsoljan med salt, sambal Oelek, pressad vitlök,
persilja och citron saft + skal.
Pensla ovansidan på kycklingen.
Stek kycklingen i mitten av ugnen i 50 min.
Sänk temperaturen till 175gC efter ca 15 min.
Blanda turkisk yoghurt/lättkvarg med Sambal Oelek, S&P, ställ på kylning medan du förbereder resten.
Efter tillagningstid, kontrollera att kycklingen är genomstekt.
Med kycklinglår eller kycklingvingar:
Tina kycklingvingar/lår.
Blanda ihop marinaden och pensla kycklingdelarna.
Tillaga i ugnen enligt tid- och temperaturanvisningarna på förpackning.
Serverings förslag: Servera med exempelvis råris/fullkorns bulgur/rostade rotfrukter/matvete, en grönsallad och självklart dippen. Gott att ta några skedar av marinaden över tillbehören så den goda smaken sprider sig över allt.
Tips: Smör & rapsolja kan bytas ut mot endast rapsolja.
Källa: http://www.arla.se/Images/RecipeImages_270/31448.jpg
Krämig och exemplariskt god gröt!
Här kommer ett tips för att göra havregrynsgröten godare, krämigare och mer mättsam!
Är eran första reaktion till ägget som min: Bläää... ge det ett försök ändå!
Gröten smakar absolut inte ägg, men den blir godare och krämigare än vanligt samt att du får i dig protein som är bra och håller dig mättare längre :)
Töm upp havregryn, vatten och salt i en kastrull, kläck i ägget. Rör om!
Hacka en halv banan och blanda i, samt kokosflingor och kanel efter eget tycke.
Koka upp och rör om, sjud till önskad konsistens som vanligt.
Serverings förslag: Mjölk såklart! Samt en osötad rostmacka och frukt vid sidan av!
Tips: Det går att addera mycket till ens gröt, variera exempelvis denna smaksättning (Banan, kokos & kanel) med olika bär, färska eller frysta!
Egen kycklingkebab
Gott och enkelt att sno ihop sin egen kebab med sina favorittillbehör!
Jag älskar den här såsen (den är absolut inte stark), den är en av de få där jag inte byter ut gräddfil mot lättkvarg. Inte för att det inte blir gott med lättkvarg, men för att att det blir super gott med gräddfil :)
2 pers
- 4 tortillabröd fullkorn alt 2 pitabröd
- ½ Grillad kyckling
- S&P
- Grillkrydda
- Valfri sallad, ex: Isbergssallad, tomat, avokado och fetaost
Kebabsås
- 2 dl gräddfil
- 1 vitlöksklyfta
- 1.5 msk chilisås
- ¼ tsk sambal Oelek
- ½ tsk Italiensk salladskrydda
- ¼ tsk grillkrydda
- Svartpeppar
Börja med att blanda ihop kebabsåsen;
Pressa ner vitlöken i gräddfilen, vänd ner chilisås och sambal oelek. Krydda med salladskrydda, grillkrydda och svartpeppar. Ställ på kylning.
Rensa kycklingen och blanda ihop en god sallad.
Stek på bröden lite snabbt i en stekpanna.
Stek därefter kycklingbitar med grillkrydda, S&P.
Fyll bröden med sallad, kyckling och sås -"kebaben" är serverad!
Serveringsförslag: Om man orkar göra sina egna pita eller brödrullar blir det nog en riktig smaksensation!
Tips: För en helt vitsås, ta bort sambal oelek och chilisås. Dock är det på egen risk för jag tror absolut inte smaken blir den samma då! Kycklingen kan stekas i andra kryddor än grillkrydda efter det egna tycket!
Kesoröra med avokado - Tips på gott och nyttigt mellanmål!
Var hungrig en dag efter träning och tog vad jag hade i kylskåpet, något som resulterade i en god röra som funkar då man behöver ett större mellanmål. Röran äter jag endera på rostat osötat bröd eller på två hårdbrödmackor! Den är även god att äta som den är och jag tror den funkar lika bra som fyllning i en omelett eller mellan två osötade bröd som läggs i toastjärnet…
Ca 100 g keso
Några skivor skinka/kalkon
½ Tomat
½ Avokado
Lite örtsalt och svartpeppar!
Hacka, blanda, krydda! Klart!
Tips: Variera ingredienser, lägg exempelvis till soltorkade tomater!
Källa: http://1.bp.blogspot.com/_G8YZKp7w6wg/TS4jiteyLgI/AAAAAAAAE8o/6LbeS1hEhVE/s400/aaaaa%2B262.JPG