Hel kyckling med medelhavssmak + dipp
Kyckling i god marinad med mycket smak av vitlök som smälter i munnen! Detta recept behöver inte göras med en hel kyckling, jag brukar köpa kycklingvingar eller kycklinglår och tillaga dem med denna marinad i ugnen. Jag beräknar ca 4 kycklingvingar per person och ca 2 kycklinglår och kör på tillagningstid enligt förpackning.
4 pers
- 1 hel kyckling, ca 1.3 kg
- 3 msk smör & rapsolja
- 1 tsk salt
- 2-3 tsk sambal oelek
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk hackad persilja (Färsk eller fryst)
- ½ citron, saft + skal
Sambal dipp
- 1.5 dl turkisk yoghurt/lättkvarg
- Ca ½ tsk Sambal oelek eller efter eget tycke
- S&P
Sätt ugnen på 250gC.
Klipp eller skär kycklingen efter ryggbenet, vik ut, tryck till och lägg kycklingen med skinnsidan upp i en ugnssäker form.
Blanda smör & rapsoljan med salt, sambal Oelek, pressad vitlök,
persilja och citron saft + skal.
Pensla ovansidan på kycklingen.
Stek kycklingen i mitten av ugnen i 50 min.
Sänk temperaturen till 175gC efter ca 15 min.
Blanda turkisk yoghurt/lättkvarg med Sambal Oelek, S&P, ställ på kylning medan du förbereder resten.
Efter tillagningstid, kontrollera att kycklingen är genomstekt.
Med kycklinglår eller kycklingvingar:
Tina kycklingvingar/lår.
Blanda ihop marinaden och pensla kycklingdelarna.
Tillaga i ugnen enligt tid- och temperaturanvisningarna på förpackning.
Serverings förslag: Servera med exempelvis råris/fullkorns bulgur/rostade rotfrukter/matvete, en grönsallad och självklart dippen. Gott att ta några skedar av marinaden över tillbehören så den goda smaken sprider sig över allt.
Tips: Smör & rapsolja kan bytas ut mot endast rapsolja.
Källa: http://www.arla.se/Images/RecipeImages_270/31448.jpg