Hel kyckling med medelhavssmak + dipp

Kyckling i god marinad med mycket smak av vitlök som smälter i munnen! Detta recept behöver inte göras med en hel kyckling, jag brukar köpa kycklingvingar eller kycklinglår och tillaga dem med denna marinad i ugnen. Jag beräknar ca 4 kycklingvingar per person och ca 2 kycklinglår och kör på tillagningstid enligt förpackning.  


          4 pers

  • 1 hel kyckling, ca 1.3 kg
  • 3 msk smör & rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 2-3 tsk sambal oelek
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk hackad persilja (Färsk eller fryst)
  • ½ citron, saft + skal

 

          Sambal dipp

  • 1.5 dl turkisk yoghurt/lättkvarg
  • Ca ½ tsk Sambal oelek eller efter eget tycke
  • S&P

 

Sätt ugnen på 250gC.

Klipp eller skär kycklingen efter ryggbenet, vik ut, tryck till och lägg kycklingen med skinnsidan upp i en ugnssäker form.

Blanda smör & rapsoljan med salt, sambal Oelek, pressad vitlök,
persilja och citron saft + skal.
Pensla ovansidan på kycklingen.

Stek kycklingen i mitten av ugnen i 50 min.

Sänk temperaturen till 175gC efter ca 15 min.

Blanda turkisk yoghurt/lättkvarg med Sambal Oelek, S&P, ställ på kylning medan du förbereder resten.

Efter tillagningstid, kontrollera att kycklingen är genomstekt.

Med kycklinglår eller kycklingvingar:

Tina kycklingvingar/lår. 
Blanda ihop marinaden och pensla kycklingdelarna.
Tillaga i ugnen enligt tid- och temperaturanvisningarna på förpackning.
 

Serverings förslag: Servera med exempelvis råris/fullkorns bulgur/rostade rotfrukter/matvete, en grönsallad och självklart dippen. Gott att ta några skedar av marinaden över tillbehören så den goda smaken sprider sig över allt.


Tips
: Smör & rapsolja kan bytas ut mot endast rapsolja. 




 
Källa: http://www.arla.se/Images/RecipeImages_270/31448.jpg


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0