Tips för snabb och god middag då man vill slippa laga mat!!!

Glöm frysta färdigrätter, panpizzor och piroger, här kommer ett tips då man inte orkar eller vill laga mat, ha något snabbt och gott samtidigt som nyttigt!

Katta och jag plockade ihop sallad i coops salladsbar (Ruccola, quinoa, tomat, fetaost, melon, kräftstjärtar!, keso mm), köpte till kycklingklubbor och färdiggrillade ribs, samt en bit brie och en mango. Till detta ramlösa granatäpple.

Sååååå gott och så mysigt att sitta och plocka i sig av godheterna! Perfekt nu också då det börjar bli varmare och man kanske vill ut i parken och sätta sig med lite picknick! :)





En repris av detta blir det absolut inom kort :)

Åregrytan med saffran & Lax

En gryta som höll på att bli en salt & peppar katastrof i Åre, men som vände och blev en succé trots att den serverades mellan afterskiin och bygget :) Den är väl värd att testa kan jag lova, den går snabbt att tillaga och man blir inte besviken över smaken om man gillar ingredienserna!


          2 pers

  • Olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 Röd paprika
  • ½ paket saffran
  • 500 g krossade tomater
  • 1 dl mjölk
  • ¼ citron, saft
  • Ca 1 tsk salt
  • Svartpeppar
  • 2 laxfiléer  

 

Pressa vitlöken och fräs i olja, tillsätt tärnad paprika och saffran, rör runt.

Tillsätt tomater, mjölk, citronsaft och salt.

Koka upp och sjud ca 10 min.

Tärna laxfilerna och låt sjuda med ca 5 min. Smak av med peppar.

Färdig att avnjutas!

 

Serverings förslag: En klick lättkvarg, en bit osötat bröd och sallad på en tallrik vid sidan av.

 

Tips: För en ännu matigare gryta, koka med linser eller ytterligare grönsaker som exempelvis morötter! Eller tärna i lite kokt potatis.

Variera fisken med exempelvis torsk eller skaldjur!



 

 
Källa: http://www.alltommat.se/recept/Laxgryta-med-dillfro-5392


Zucchinipasta

Här kommer ett snabbt, gott och nyttigt alternativ till pastan! Tummen upp!


          2 pers. 

  • 1 zucchini
  • Salt

Koka upp vatten med lite salt i.

Hyvla zucchinin med osthyvel.  

Lägg ner zucchinin i det kokande vattnet i ca 5-10 sekunder och häll sedan av i durkslag.

Serverings förslag: Till storasysters köttfärssås (Se nedan)!



Källa: http://lissfit.files.wordpress.com/2011/02/zucchini-spaghetti-ala-italia-lissfit.jpg


Storasysters köttfärssås

Enkelt och gott är min melodi! Till vardags kan det vara bra att spara in på vin och krämigheter, något som ändå kan resultera i ett super gott resultat :) Enligt mig är dessa ingredienser det enda som krävs för en god köttfärssås och jag blev riktigt glad då Moberg höll med om att gullök inte har något i denna rätt att göra... jag har dock visst överseende med om ni tillsätter det :)

         2 pers

  • 200 g köttfärs
  • 250 g krossade tomater
  • 1 msk tomatpuré
  • Champinjoner efter eget tycke
  • 1 vitlök, pressad
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk oregano
  • ½ tsk timjan
  • (Alt. Basilika)
  • Svartpeppar

Stek köttfärsen i lite olja i en gryta.

Hacka och stek med champinjonerna.
Blanda ner krossade tomater, puré, vitlök, salt och kryddor.

Låt småkoka ca 20 min.

Smaka av innan servering!


Serverings förslag:
En god sallad och Zucchinipasta (se tillbehör - bas) eller matvete.

Tips: Lek med kryddningen!



Bananglass -Ett gott och nyttigare alternativ!



Gott och nyttigare än glass för den som gillar banan. Bra om man har övermogna bananer hemma också som man inte vet vad man ska göra med. I detta recept är desto mognare = desto bättre, det gör glassen sötare! 
 

          1 pers. 


          Grundrecept

  • 1 fryst banan 
  • Ev. lite vatten alt naturell yoghurt/lättkvarg

Det kan vara bra för enkelhetens skull att frysa in bananen skalad och eventuellt skivad.

          Smaksättnings förslag:

  • ½ msk jordnötssmör


  • kokosflingor

 

  • ½ msk kakao
  • ¼ dl grovt hackade hasselnötter

 

  • ¼ msk kakao
  • ½ msk hackad mörkchoklad

 

  • ½-1 dl vaniljyoghurt

 

  • Ca 1 dl jordgubbar
  • Lite vaniljsocker alt. vaniljyoghurt

 

Låt bananen tina ca 10 min.

Mixa sedan bananen med valda ingredienser.

Tillsätt eventuellt vatten eller naturell yoghurt/lättkvarg för att få en mjukare konsistens.


Serveringsförslag: För att den ska behålla charmen som nyttig skulle jag servera glassen som den är alternativt till frukt och inte dränka den i chokladsås. 

Tips: Bara fantasin som sätter stopp för nya goda smaksättningar och kombinationer :)


Förtydligad kritik mot nyckelhålsmärkningen

Vill förtydliga min "kritik" mot nyckelhålsmärkningen i förra inlägget, då jag menar att man alltid bör läsa på innehållsförteckningarna för att vara säker på att det man stoppar i sig verkligen är nyttigt! 

Att jag inte tycker att man blint ska se till nyckelhålsmärkningen är pga. dessa exempel på vad nyckelhålsmärkta produkter faktiskt kan innehålla: 

• En skinkprodukt som gjorts på sammanpressade skinkbitar plus mald skinka, ”rökts” med ett aromämne, försetts med fem e-nummer – inklusive e452, som ska binda det vatten som blandats ned i skinksmeten – och dessutom fått en dos av såväl vanligt socker som druvsocker.

• Tunna skivor av rökt kalkon med lika många e-nummer som skinkan och därtill smakförstärkaren jästextrakt som ska kompensera för den låga kötthalten (79 procent) och det myckna vattnet, som turligt nog för tillverkaren inte behöver preciseras närmare.

•Lätt & Lagom Omega 3 med vatten som huvudingrediens, smörsmak från aromämne och sammanlagt sju tillsatser.

•Ett fullkornsbröd med sirap, socker och fyra e-nummer.

•En hälsoyoghurt med lika mycket socker som jordgubbar och ett aromämne för att få till bärsmaken.

Källa: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/farre-vill-ha-nyckelhalsmat_6813203.svd

Dock menar jag inte att man inte kan äta dessa produkter. Det är mest det att man ska vara medveten så man inte lurar sig och tror att de man äter faktiskt är nyttigt då det inte är det...

Bröd från butiken

Här kommer lite tips om du inte har tid eller ork för att baka ditt eget bröd, men ändå vill äta nyttigt och undvika socker som de flesta är så duktiga på att tillsätta i sina bröd...

En del bröd som framstår som nyttiga (fibrer, nyckelhålsmärkning etc) kan ändå innehålla tillsatt socker (så läs alltid innehållsförteckningen!), det gör inte dessa.

Bra bröd att börja med om man just börjat äta osötat bröd.                        
Gott att rosta och enkelt att förvara i frysen och ta fram efter behov!




Min personliga favorit, rostade och med gott pålägg!!!



Källa: http://www.fazer.se/Global/Sweden/Bageri%20Konfektyr/Produktbilder/M%C3%B6rka%20portionsbr%C3%B6d/ragform_620x400_rev2.jpg


Likt de förra, mest skillnad i formen, aningen hårdare.




Ett bra bröd att ta med på resan eftersom hållbarheten är mkt lång öppnad som oöppnad. Finns i en mängd märken och varianter! Super mättande! Dock faller det inte alla i smaken då de är lite speciella mot andra bröd.


Källa: http://static.mathem.se/shared/images/products/medium/ragbrod-med-solroskarnor-500g-ica.jpg



Missa inte en länk till mer nyttigt bröd för inspiration:

http://www.sund.nu/docs/artikel.asp?art=381&tem=24




Tipsa gärna om era favorit bröd (osockrade) :)


Varm Bulgursallad med kräftstjärtar och sval citrusyoghurt

Efter en resa till Rom samt påsk hemma, är det nu slut på ledigheten och dax att börja lägga upp recept igen! Samt att återgå till sina normala matvanor och då kan detta vara ett bra exempel :) 

Ett fräscht recept för varma dagar eller till lunch, gillar man kräftstjärtar och citrus kommer detta garanterat att gå hem!!!! Riktigt enkelt och framförallt riktigt gott! Citrusyoghurten är lite av en favorit som min syster kan gå i godo för :)

         2 pers.

  • Fullkornsbulgur för två
  • 100 g sparris
  • Olivolja
  • 1 burk kräftstjärtar
  • Dill- färsk eller fryst
  • Sallads mix – valfri
  • 1 Tomat
  • S&P

    Citrusyoghurt
  • 1 ½ dl keso
  • ½ dl lättkvarg
  • ½ msk färskpressad citronjuice
  • ½ tsk rivet citronskal
  • ¼ tsk Salt
  • ½ krm Svartpeppar

Koka bulguren enligt förp.
Blanda citrusyoghurten med alla ingredienser, ställ på kylning.
Skär sparrisen i mindre stavar och fräs i olivolja. Krydda med S&P.
Vänd ner bulgur, sallad och tillsist dill och kräftstjärtar.


Serverings förslag: Med citrusyoghurten och en bit bröd på sidan av!

Tips: Kräftstjärtarna går att variera med exempelvis kall- eller varmrökt lax.
Citrusyoghurten går att ha till mkt annat, exermpelvis som sås till stekt lax! Den passar även ypperligt till "Räksallad med marinerade kikärtor" Se under: Huvudrätter -Fisk & Skaldjur

                                


RSS 2.0