Tips på snabbt & gott med kyckling!

En mycket mättande kycklingsallad med grillad paprika och Ajvar röra. För att gilla detta behöver man inte vara ett paprika fan, lita på mig, jag älskar denna enkla rätt trots att jag inte äter paprika i vanliga fall :)
 
  • Stek kycklingfilé på ditt vis

(Tips om du steker i stekpanna: Gör stekyta och krydda, sänk temperaturen och blöt ett bakplåtspapper som du lägger över kycklingen, då är det enklare att få den saftig och god)

  • Koka fullkorns-bulgur eller quinoa
  • Stek en röd paprika

(Strimla och stek i olja, S&P på ganska hög värme så den får färg, detta ger smak av grillat) 

  • Gör en enkel sallad

(Tex. Isberg, tomat, avokado och feta ost med lite olivolja och salladskrydda över)

  • Gör Ajvar relisch röra

(Blanda ca 1/3 lätt kvarg med ca 2/3 Ajvar relisch med önskad styrka, S&P och smaka av) 

 

Bara att komponera på tallrik och äta genast!

Ett tips är att vara hungrig då denna rätt är väldigt mättande :)

 

 


Två enkla versioner av lax till middag!

Det är bra då det går snabbt och samtidigt är nyttigt och gott så här kommer lite inspiration för två måltider med laxfilé som kan komma till pass då man inte vet vad man ska göra och inte har ork att lägga ner mycket tid.
 
Lax med Guacamole och Vitlöksdressing
 
  • Stek laxfilé på ditt vis
  • Koka matvete

(För den som inte brukar göra det är tipset att ha mer vatten och längre koktid än vad förp. säger för att få dem mjukare och vad jag tycker blir godare)

  • Gör en enkel sallad

(Tex. Isberg, tomat och paprika med lite olivolja och salladskrydda över)

  • Gör min enkla guacamole

(Se Kategori: Tillbehör - sås & dressingar)

  • Gör nyttigare vitlökssås

(Se Kategori: Tillbehör - sås & dressingar)

 

Bara att lägga upp på tallrik och på ca 20 min har du en färdig god måltid!

(Är man lite extra hungrig är det super gott att rosta en bit fazers rågform där man lägger på lite lax, sallad, guacamole och vitlöksdressing, mmmm)

 

Källa: http://matmedmera.eu/helgrillad-laxfile-stark-och-saftig/

 

 

Lax med kall dillsås

  • Stek laxfilé på ditt vis
  • Koka matvete

(Samma råd som ovan)

  • Gör en enkel sallad

(Samma råd som ovan)

  • Gör kall dillsås

(Blanda lättkvarg med fryst dill efter eget tycke, salta och peppra lite)

 

Överraskande gott i min mening för att vara så simpelt!
Den enkla dillsåsen är underskattad :) 
 
 
 
Källa: http://helenaslchfrecept.blogg.se/2011/march/inkokt-lax-med-dillsas-sparris-och-citron.html
 

Bättre hälsa med 3 MINUTERS träning i veckan!

Vetenskapens värld visade nyligen ett intressant reportage om att ny forskning har visat att 20*3 sekunders  högintensiv träning 3 ggr i veckan ger oss betydelsefulla hälsovinster!

 

På 4 veckor (alltså 12 minuters högintensiv träning) hade detta genererat en 23% förbättrad  insulinkänslighet, något som förebygger typ 2 diabetes!!!

 

Det fantastiska i detta tycker jag inte är att man ska nöja sig med dessa 3 minuter, utan sätta det i perspektiv, hur stora hälsovinsterna blir om man får in mer högintensiv träning i sitt liv vid sidan av de rekommenderade 30 minuterna fysisk aktivitet/dag (som kan delas upp på 3*10 min, ex. gå till och från jobbet, cykla till och från mataffären etc)! I reportaget tas även vikten av vardagsmotion upp och att det inte är något vi kommer undan för att vi spenderar några timmar på gymmet! 

 

Får vi in mer fysisk aktivitet i vårt liv förebygger det inte bara typ 2 diabetes som  vid dessa 3 minuter, utan även hjärt- och kärlsjukdom, högt blodtryck, benskörhet, övervikt och mental ohälsa för att nämna en del. Fysisk inaktivitet är även den 4e största orsaken till förtidig död i världen! Många sjukdomar och besvär kan förbyggas med hjälp av fysisk aktivitet, ett problem många av oss tyvärr gärna skjuter på framtiden. Den goda nyheten är att det aldrig är försent att bli mer fysiskt aktiv då positiva effekter visats så långt upp i åldern som för 90 åringar som börjat träna :)

 

Själva principen med detta är tänkvärd tycker jag; har vi tre minuter över i veckan?! Eller kanske tre minuter per dag? I så fall en ökning på 700% bara där!

 

 

Om någon är intresserad finns det längre reportaget att se här:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=tyQSzx0ofto#!

 

Eller en extremt förkortat version här:

http://www.svtplay.se/klipp/318435/klipp-myter-kring-traning-och-halsa

 

 

Tänk på framtiden!

Källa: http://www.google.se/imgres?q=sp%C3%A5kula&um=1&hl=sv&biw=1093&bih=518&tbm=isch&tbnid=YC08Fm2-QLpwPM:&imgrefurl=http://jagmenjag.se/2010/february/&docid=aLuDNn-wseck2M&imgurl=http://bergbrink.blogg.se/images/2010/kulan2_76346120.jpg&w=212&h=318&ei=rBF4UNS4IePg4QSGqYCgDg&zoom=1&iact=rc&dur=253&sig=103905239853439302974&page=1&tbnh=129&tbnw=81&start=0&ndsp=12&ved=1t:429,r:8,s:0,i:89&tx=28&ty=81

 

 


Citron- och basilika smakande fiskgratäng

Åt detta för någon dag sedan och då slog tanken mig att det var slut på sommarlovet och dax att lägga ut något igen, att dela med mig :) En god och enkel fiskgratäng om man gillar inslag av citron och basilika!

 

           2 pers

  • 300 g vit fiskfilé
  • ½ tsk salt
  • ¼ dl hackad basilika
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl Lätt matlagningsgrädde
  • ¼ citron, saft + skal
  • Riven ost

 

Sätt ugnen på 225g C.

Lägg fisken i en form, salta, pressa över vitlök och lägg på hackad basilika

Blanda samman matlagningsgrädde, citron: skal + saft

Häll såsen över fisken och på med lite ost på toppen

Gratinera i mitten av ugnen ca 20 minuter

 

Serveringsförslag:

Matvete eller fullkornsbulgur som suger i sig av såsen, samt ugnstekta tomathalvor och vitlöksstekt sparris. 

 

Tips:

Om man tycker det är jobbigt att ha färska kryddor att sköta, så dra bort de blad som är kvar och frys in dem i en burk, bara att ta fram och använda nästa gång!  

 

 

Källa: http://www.arla.se/default____17653.aspx?recipeid=15454

 

 

 

 


RSS 2.0