Grönkålspaj med valnötter
Nu då julen närmar sig tycker jag denna paj är speciellt god och passande
· Nyttigare pajdeg med olja (Se: Huvudrätter - paj och soppa)
· 1 förp. fryst grönkål
· 1 msk olja
· 1 Vitlöksklyfta
· 1 tsk salt
· 1 krm svartpeppar
· 2 dl riven cheddarost
· 1 dl grovhackad valnötter
Äggstanning
· 4 ägg
· 3 dl mjölk
Tillaga och förgrädda pajskalet i en pajform
Tina grönkålen och låt den rinna av
Fräs grönkålen och pressad vitlök i olja i en stekpanna, S&P
Vispa ihop äggstanningen
Fördela grönkålen över pajskalet, på med ost och nötter
Häll över äggstanningen
Grädda nedre delen av ugnen 25-30 min
Serverings förslag
Fetaost sallad
Tips
Krävs mer äggstanning öka 4 msk mjölk per ägg
Källa bild:http://www.arstiderna.com/recept/Recept/gronkalspaj-med-cheddarost-och-valnotter
Moussaka med mozzarellatäcke
Härlig moussaka, där jag bytt ut ost-såsen mot ett härligt mozzarella-täcke.
En riktigt god variant om jag själv får säga det!
4 pers.
- 2 Auberginer
- 400g Köttfärs
- Olja
- 1 Vitlöksklyfta
- 1 förp. krossade tomater
- 2 msk tomatpuré
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- Oregano & Timjan
- 2 krm kanel
- 1 förp. Mozzarella
Sätt ugnen på 200g C
Skär auberginen i cm tjocka skivor
Strö över salt och låt dem ligga en stund
Stek köttfärs och vitlök i olja
Tillsätt tomater, tomatpuré, salt och övriga kryddor
Koka ca 10-15 min
Torka av auberginskivorna och stek dem i olja ca en minut per sida
Lägg 1/3 av auberginen i botten på en ugnssäker form
Täck med hälften av köttfärssåsen
Repetera och avsluta med aubergin på toppen
Fördela riven mozzarella över
Grädda i mitten av ugnen ca 45 min
Serveringsförslag:
Sallad
Tips
Lägg över folie om osten får mycket färg snabbt
