Den godaste Kycklingpajen
God och matig paj som fått en Elin anpassning. Dvs. Blivit lite nyttigare och i mina ögon godare :) Detta är dock en maträtt man inte ska laga då man har lite med tid och redan är hungrig. Den tar inte lång tid att förbereda, men desto längre tid i ugnen. Så en ledig eftermiddag rekommenderas :)

4-5 pers
- 1 Sats Nyttigare Pajdeg med olja (Se inlägg innan, eller: Huvudrätter - paj och soppa)
- 3/4 grillad kyckling
- Olja
- 2 vitlöksklyftor
- 1 Röd paprika
- 1 zucchini
- Ca 1 dl marinerade soltorkade tomater
- 3 msk finstrimlad basilika
- 1 liten påse parmesanost alt. 1 dl riven parmesan
- ½ tsk salt + 1 krm Svartpeppar
- Några marinerade kronärtskockshjärtan
- 4 ägg
- 2.5 dl mjölk
- Flingsalt, svartpeppar, lufttorkad skinka och basilika
Laga till pajskalet i en pajform med hög kant "springform"
Plocka och skär kycklingköttet i mindre bitar
Pressa och stek vitlök i olja tillsammans med hackad paprika och zucchini
Blanda under tiden ihop kyckling, 3/4 av de soltorkade tomaterna i strimlor, strimlad basilika, parmesanost, S&P
Vispa ihop äggstanningen med ägg och mjölk
Blanda grönsaker och kyckling, fördela i gräddade pajskalet
Häll över äggstanningen
Sätt ugnen på 200 g C
Toppa pajen med resterande tomater och kronärtskockor delade i bitar
Täck pajen med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen 50 min
Ta bort folien och grädda ytterligare 20 min tills äggstanningen stannat och pajen fått färg. Toppa med flingsalt, svartpeppar, skinka och basilika
Serverings förslag
En stor grönsallad med fetaost i!
Tips
Variera grönsaker och diverse ingredienser i pajen efter smak och plånbok. Exempelvis skippade jag skinkan och använde fryst basilika då jag gjorde den första gången och det blev lika bra det.
Denna paj går även bra att göra i en vanlig pajform, men då blir det förmodligen 1½-2 pajer av detta recept samt att gräddningstiden förmodligen inte blir lika lång.
Nyttigare Pajdeg med olja
Nyttigare pajdeg som är enkel att arbeta med samtidigt som den blir spröd och god vid tillagning, funkar till alla slags matpajer.
En pajform
- 3 dl dinkelmjöl, fullkorn
- ½ tsk salt
- 3/4 dl olja
- ½ dl vatten
Sätt ugnen på 175 g C.
Blanda mjöl, salt och olja.
Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen.
Tryck ut degen i en pajform och nagga med gaffel.
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 15 min.
Tips
Att använda riktigt kallt vatten ger det rätta fraset. Arbeta snabbt ihop degen, överarbetad deg blir seg och trist. Tumma degen från mitten och utåt. Nagga med en gaffel så det inte bildas luftbubblor. Ställ kallt före gräddning så sjunker inte kanterna så lätt.

Kycklingburgare med rotfrukts-strips
Enkelt, gott och lite kladdigt :)
Detta behövs hemma per person.
- Rotfrukter, ex. 1 liten potatis, 1 palsternacka och 1 morot
- 1 Kycklingfilé
- 1 Fullkornsbröd
- Salladsblad
- Tomat
- Paprika
- 0.5-1 dl Gräddfil
- Vitlök
- Sambal Oelek
- S&P
- Olja
Skala och skär rotfrukterna i strips liknande stavar. Lägg i ugnssäker form med olja, S&P. In i ugnen på ca 220 grader C i ca 15-20 min. Kolla till emellanåt.
Blanda två dressingar. Gräddfil, pressad vitlök, S&P. Gräddfil, lite Sambal Oelek, S&P.
Skär kycklingfilén i två delar, en över och en underdel. Stek med S&P.
Dela och stek paprikan också.
Skölj sallad och skär tomat.
Värm på brödet som sista moment och lägg sedan ihop burgaren med dressing, sallad, tomat, paprika och kyckling, endera som en dubbelburgare eller med en filé på sidan av. Upp på tallrik med rotfrukts-stripsen som med fördel kan avnjutas doppade i resterande dressing.