Dryck på nyttiga Chiafrön - Chia fresca
Måste erkänna att jag efter att läst boken "Born to Run" blev såld på dessa nyttiga frön, innan dess hade jag helt missat denna hälsovän. Bara ordet betydelse talar för sig själv "Styrka". Fröna innehåller massor med nyttiga ämnen (omega 3, proteiner, mineraler och antioxidanter, som järn, calcium, B3, magnesium, zink och fosfor), de har visat sig ger positivt resultat på bl.a. viktnedgång, mättnadskänslan, blodtryck, hjärtsjukdomar, för träning mm. Ja, att döma av vad man läser så finns massor med hälsovinster att göra genom att addera chiafrön till sin kost. Dock har jag läst att om man är allergisk mot senap eller senapsfrön så kan man reagera mot dessa frön också. Man kan tycka att den relativt lilla förpackningen är oförskämt dyr, men det finns säkert något sämre i ens kost som kan stå till sidan istället.
Delar här med mig av ett recept på en dryck med chiafrön. Under receptet finns urklipp ur en artikel med fullständig redogörelse över dessa frön samt fler tips på hur man adderar dem i sin kost.
Chia fresca
· 2 tsk Chiafrön (Har läst att det är det rekommenderade dagsintaget)
· 2 dl Kallt vatten
· Färsk Lime
Ev. lite honung
Blanda samman vatten och chiafrön, låt stå ca 5 min. Tillsätt lite färskpressad lime.
"Lite allmänt om chiafröets hälsofördelar
Chia (Salvia hispanica) har faktiskt funnits sedan 3500 f. Kr och ordet chia betyder styrka. Fröna är en bra källa till både omega 3, proteiner, mineraler och antioxidanter, som järn, calcium, B3, magnesium, zink och fosfor. Chiasäd innehåller dessutom 20 % proteiner, en betydligt högre andel i andra sädesslag som vete och ris.
Chia har många positiva effekter, bland annat ger det mättnadskänsla samtidigt som det innehåller en hel del fibrer. De hjälper vid en eventuell viktnedgång, eftersom de reducerar hungerkänslor och genom att de, precis som psylliumfrön, sväller i kombination med vatten, gör det att du äter mindre och känner dig mätt tidigare. Den svällande effekten hjälper också till att rensa ut toxiner ur kroppen och att lugna tarmen. Chiafrön håller även blodsockret i schakt genom att kolhydrater omvandlas till enkla sockerarter långsammare och innehållet av lösliga fibrer stabiliserar blodsockret.
Essentiella fetter i chiafrön
Fröet har en fantastisk uppsättning essentiella aminosyror, protein och antioxidanter, vitaminer och mineraler. Framförallt utgör chiafrön en sensationellt god källa till Omega 3, som är viktigt för hjärnfunktionen och hjärnutvecklingen hos barn.
Chia innehåller bland annat:
- 8 ggr mer Omega-3 än lax
- 15 ggr mer magnesium än broccoli
- 5 ggr mer kalcium än mjölk
- 3 ggr mer järn än spenat
- 3 ggr mer antioxidanter än blåbär
- mer protein än i havre och vete
- många vitaminer och mineraler
- och är helt glutenfritt och veganskt!
Vissa studier visar att chia sänker blodtrycket och dess innehåll av omega 3 har en positiv effekt på inflammationer, hjärtsjukdomar och åderförkalkning. Inom naturmedicinen har chia använts för att lindra smärta och reducera inflammationer. Omega 3 fettsyrorna omvandlas till prostaglandiner som både har antiinflammatoriska och smärtlindrande effekter.
Hur använder jag chiafrön
Om man blötlägger chiafrön med en del frön och nio delar vatten, bildas en gelé som kan förvaras i kylskåp och användas till gröt, marmelader, i yoghurt, såser och i bakning, matlagning och till barnmat. Hela frön kan strös över sallader, användas i müslin, på smörgåsen eller som tilltugg. Chiafrön har mycket en mild, nötliknande smak, väl värd att prova.
Chiafrön är en idealisk ingrediens för att tillaga rå "rispudding". Vilda äter chiafröpudding till frukost under sina graviditeter just eftersom att Omega 3 är viktigt under fostrets neurologiska utveckling. Lille Vilgot och Lemoni älskar gröt på malda chiafrön, med rå kokosmjölk, bär och banan!"
Chia (Salvia hispanica) har faktiskt funnits sedan 3500 f. Kr och ordet chia betyder styrka. Fröna är en bra källa till både omega 3, proteiner, mineraler och antioxidanter, som järn, calcium, B3, magnesium, zink och fosfor. Chiasäd innehåller dessutom 20 % proteiner, en betydligt högre andel i andra sädesslag som vete och ris.
Chia har många positiva effekter, bland annat ger det mättnadskänsla samtidigt som det innehåller en hel del fibrer. De hjälper vid en eventuell viktnedgång, eftersom de reducerar hungerkänslor och genom att de, precis som psylliumfrön, sväller i kombination med vatten, gör det att du äter mindre och känner dig mätt tidigare. Den svällande effekten hjälper också till att rensa ut toxiner ur kroppen och att lugna tarmen. Chiafrön håller även blodsockret i schakt genom att kolhydrater omvandlas till enkla sockerarter långsammare och innehållet av lösliga fibrer stabiliserar blodsockret.
Essentiella fetter i chiafrön
Fröet har en fantastisk uppsättning essentiella aminosyror, protein och antioxidanter, vitaminer och mineraler. Framförallt utgör chiafrön en sensationellt god källa till Omega 3, som är viktigt för hjärnfunktionen och hjärnutvecklingen hos barn.
Chia innehåller bland annat:
- 8 ggr mer Omega-3 än lax
- 15 ggr mer magnesium än broccoli
- 5 ggr mer kalcium än mjölk
- 3 ggr mer järn än spenat
- 3 ggr mer antioxidanter än blåbär
- mer protein än i havre och vete
- många vitaminer och mineraler
- och är helt glutenfritt och veganskt!
Vissa studier visar att chia sänker blodtrycket och dess innehåll av omega 3 har en positiv effekt på inflammationer, hjärtsjukdomar och åderförkalkning. Inom naturmedicinen har chia använts för att lindra smärta och reducera inflammationer. Omega 3 fettsyrorna omvandlas till prostaglandiner som både har antiinflammatoriska och smärtlindrande effekter.
Hur använder jag chiafrön
Om man blötlägger chiafrön med en del frön och nio delar vatten, bildas en gelé som kan förvaras i kylskåp och användas till gröt, marmelader, i yoghurt, såser och i bakning, matlagning och till barnmat. Hela frön kan strös över sallader, användas i müslin, på smörgåsen eller som tilltugg. Chiafrön har mycket en mild, nötliknande smak, väl värd att prova.
Chiafrön är en idealisk ingrediens för att tillaga rå "rispudding". Vilda äter chiafröpudding till frukost under sina graviditeter just eftersom att Omega 3 är viktigt under fostrets neurologiska utveckling. Lille Vilgot och Lemoni älskar gröt på malda chiafrön, med rå kokosmjölk, bär och banan!"
Kommentarer
Trackback