Presentation av bloggen

För de flesta av oss utgör vardagen den största delen av vår tid, därför inspireras jag till att hitta enkla och nyttiga recept att förgylla dessa dagar med.


Det är detta min blogg handlar om och jag hoppas kunna inspirera och underlätta för andra i vardagen genom den.


Jag ser mina recept som guider dit man lägger till och drar bort efter eget tycke. Eftersom jag själv varken äter gul- eller rödlök så kan jag tänka mig att många saknar det i recepten. Jag ersätter ofta även crème fraiche med lättkvarg (kesella), något som är en protein/fett/smaksak.


Vad nyttigt innebär är till viss del en subjektiv uppfattning, min definition av detta är lagom av det mesta, regelbundna måltider med mycket fullkorn, frukt & grönt och mer sparsamt med snabba kolhydrater & animalisktfett. Även att undvika halfabrikat i så stor utsträckning som möjligt utan att det ska bli ett förbud. Livsmedelsverkets råd för friska personer i vuxen ålder ligger i mitt bakhuvud;


”Om man ska få i sig alla näringsämnen kroppen behöver, utan att gå upp i vikt, finns det inte plats för särskilt mycket läsk, godis, bakverk, glass och snacks. I dag äter genomsnittssvensken ungefär dubbelt så mycket av dessa ”tomma” kalorier som det egentligen finns plats för.


Hela kroppen fungerar bättre, och det är lätt att äta lagom mycket, om man äter regelbundet - frukost, lunch, middag och något mellanmål däremellan.


Lika viktigt som det är att äta bra är det att röra på sig varje dag. Utnyttja varje tillfälle till motion i vardagen - ta till exempel trapporna i stället för hissen, åk kommunalt i stället för bil, cykla till jobbet, delta i barnens lek. Tänk också på att städning, handling, gräsklippning, snöskottning med mera också är fysisk aktivitet!


Råd för bra matvanor
Mera fiber och mindre mättat fett, salt och socker är de förbättringar som skulle betyda mest för att minska risken för fetma, diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, karies och vissa cancersjukdomar.


I praktiken innebär det att det flesta skulle må bra av att:


Äta dubbelt så mycket frukt och grönt, gärna 500 gram per dag, vilket motsvarar tre frukter och två rejäla nävar grönsaker!


Välja nyckelhålsmärkta livsmedel!


Äta dubbelt så mycket fisk, gärna tre gånger i veckan!


Använda flytande margarin eller olja i matlagningen!


I första hand välja fullkornsvarianter av bröd, flingor, gryn, pasta och ris!


Äta hälften så mycket läsk, godis, glass, snacks och bakverk som i dag!


Röra på sig 30 minuter varje dag!"


För mer info: 
http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Maten-och-var-halsa/


Min mat-filosofi: Det viktigaste med matlagning är att hitta sitt eget sätt att göra det på, inte att anpassa sig efter andra! Mat ska vara roligt och behöver inte vara krångligt eller svårt!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0